Ingrediënten

EXTRA NODIG:

Chebakia is een recept met veel stappen. Lees daarom het gehele recept door voordat je begint.

We beginnen met het roosteren van de noten.

  1. Rooster de amandelen in de oven op een bakplaat voor 15 minuten op 180 graden.
  2. Rooster de sesamzaadjes even kort in een droge koekenpan voor een paar minuten.
  3. Als de sesamzaadjes kort zijn geroosterd maal deze fijn in een keukenmolen.
  4. Als de amandelen zijn geroosterd laat deze dan even afkoelen en maal deze dan ook in je keukenmolen tot een amandelpasta.

Als de noten zijn geroosterd en zijn gemalen gaan we verder met de volgende stap.

  1. Maak met je vijzel de Arabische gom fijn met 1 el suiker en zet dit apart.
  2. Smelt de roomboter op laag vuur tot die volledig gesmolten is.
  3. Pak een grote kom/schaal om het deeg hierin te kneden.
  4. Meng eerst alle droge ingrediënten samen, de bloem,bakpoeder,zout,anijszaad,venkelzaad,kaneelpoeder,oranje kleurstof en de Arabische gom.
  5. Dan mag de gesmolten boter,olie,azijn,oranjebloesem water.
  6. Voeg beetje bij beetje nog wat lauwwarm water toe tot er een deeg ontstaat.
  7. Verdeel het deeg in 3 bollen en laat deze rusten in boterhamzakje voor 30 minuten.

Als het deeg heeft gerust kan je beginnen met het uitrollen ervan.

  1. Pak een bol deeg en rol deze uit tot een zo groot mogelijke plak.
  2. Hoe dunner je het deeg uitrolt hoe krokanter de chebakia zal zijn.
  3. Met een gekarteld deegwieltje snijd je eerst een grote vierkant en leg de zeikanten even apart.
  4. Snijd nu 3 keer verticaal door het deeg zodat er 3 stukken deeg ontstaan.
  5. Pak 1 stuk en snijd opnieuw met je deegwieltje 4 stukken van ongeveer 7 bij 7 cm.
  6. Maak nu 4 sneetjes zodat je de chebakia kan gaan vormen.
  7. De chebakia kan je op verschillende manieren vouwen maar ik doe het op de meest bekende manier(zie foto).
  8. Leg de chebakia op een bakplaat met daarop een bakpapier en ,aan de chebakia opnieuw rusten voor 20 minuten voordat je ze gaat afbakken.

Deze chebakia kan je zowel frituren maar ook afbakken in de oven.

  1. Bak de chebakia af op een voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 minuten.
  2. Frituur de chebakia in zonnebloemolie tot de chebakia mooi goudbruin is gebakken.
  3. Maak ondertussen een honingbadje door de honing te verwarmen in een steelpan.

Dompel de chebakia in een honing badje voor 5 minuten. Versier de chebakia met geroosterde sesamzaadjes.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *